Genellikle dişeti hastalığı veya periodontal hastalık olarak da adlandırılan diş eti ve ağız hastalığı( periodontitis), ağzınızdaki bakteriyel büyüme ile başlar ve - uygun şekilde tedavi edilmezse - dişlerinizi çevreleyen dokunun tahrip olması nedeniyle diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Dişeti iltihabı ve periodontitis arasındaki fark nedir?
Diş eti iltihabı (diş eti iltihabı) genellikle periodontit (diş eti hastalığı) öncesinde gelir. Bununla birlikte, tüm diş eti iltihabının periodontitise ilerlemediğini bilmek önemlidir.
Diş eti iltihabının erken aşamasında, plaktaki bakteriler birikerek diş etlerinin iltihaplanmasına ve diş fırçalaması sırasında kolayca kanamasına neden olur. Diş etleri tahriş olabilir, ancak dişler hala yuvalarına sıkıca yerleştirilir. Bu aşamada geri dönüşümsüz kemik veya başka doku hasarı olmaz.
Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, periodontitise ilerleyebilir. Periodontitli bir kişide, sakız ve kemiğin iç tabakası dişlerden uzaklaşır ve cepler oluşturur. Dişler ve diş etleri arasındaki bu küçük boşluklar döküntü toplar ve enfekte olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi, plak yayıldıkça ve diş eti çizgisinin altında büyüdükçe bakterilerle savaşır.
Plaktaki bakteriler ve vücudun enfeksiyonlarla mücadelede yer alan "iyi" enzimleri tarafından üretilen toksinler veya zehirler, dişleri yerinde tutan kemik ve bağ dokusunu parçalamaya başlar. Hastalık ilerledikçe cepler derinleşir ve daha fazla dişeti dokusu ve kemik tahrip olur. Bu olduğunda, dişler artık yerine sabitlenmez, gevşer ve diş kaybı meydana gelir. Dişeti hastalığı, yetişkinlerde diş kaybının önde gelen nedenidir.
Dişeti Hastalığına Neden Olan Nedir?
Plak, dişeti hastalığının birincil nedenidir. Bununla birlikte, diğer faktörler periodontal hastalığa katkıda bulunabilir. Bunlar:
Hamilelik, ergenlik, menopoz ve aylık menstrüasyon sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler diş etlerini daha hassas hale getirir, bu da diş eti iltihabının gelişmesini kolaylaştırır.
Hastalıklar diş etlerinin durumunu etkileyebilir. Bu, bağışıklık sistemine müdahale eden kanser veya HIV gibi hastalıkları içerir. Diyabet vücudun kan şekeri kullanma yeteneğini etkilediğinden, bu hastalığı olan hastalar periodontal hastalık ve boşluklar da dahil olmak üzere enfeksiyon geliştirme riski daha yüksektir.
İlaçlar ağız sağlığını etkileyebilir, çünkü bazıları dişler ve diş etleri üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olan tükürük akışını azaltır. Antikonvülsan ilaç Dilantin ve anti-anjin ilaç Procardia ve Adalat gibi bazı ilaçlar, diş eti dokusunun anormal büyümesine neden olabilir.
Sigara içmek gibi kötü alışkanlıklar, dişeti dokusunun kendini onarmasını zorlaştırır.
Günlük olarak fırçalama ve diş ipi kullanma gibi kötü ağız hijyeni alışkanlıkları, diş eti iltihabının gelişmesini kolaylaştırır.
Ailede diş hastalığı öyküsü, diş eti iltihabının gelişmesine katkıda bulunan bir faktör olabilir. Eryaman ağız ve diş sağlığı olarak diş eti ve ağız hastalığı konusunda daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Eryaman Arel Diş olarak sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.