Tek çene diş teli?
Tek çene diş teli belli endikasyonlarda, yani belli şartlar sağlandığında uyguladığımız, yaptığımız tedavi. Karşı tarafta ciddi problem olmayacak. Problemli tarafta da genelde minimal bir tedaviyi tercih ettiğimiz, yaklaşık 3-4 aylık bir tedaviyi tercih ettiğimiz vakalarda tek çene tedavi uyguluyoruz. Eğer tedavi edilecek çenenin yapılacak işlemleri çoksa 1 seneye yakın ortodonti tedavi görecekse eğer o zaman tek çene tedaviden kaçınıyoruz, çünkü yaptığımız tedavi bütün diş ilişkilerini değiştirdiği için üst çeneye de tel takmamız gerekiyor.
Alt çene diş teli ve üst diş çene diş teli?
Biraz önceki soruda da belirttiğim gibi genelde alt üst diş teli hastalarımıza takmayı öneriyoruz. Çünkü ortodonti sadece diş çapraşıklığını çözen, sadece estetik amaçla yapılan tedavi değildir. Aynı zamanda fonksiyonel ısırmayı da ideal hale getirmeye çalışan bir tedavi olduğu için çift çene tedavi, yani dişlerin, iki çenenin de birden düzeltilmesi daha çok tercih ettiğimiz bir şey. Ama genelde bize hastalarımız alt çene çapraşıklıkları veya üst çene de görüntü bozukluklarıyla gelip tek çene de tedavilerinde bulunmak istiyorlar. Bu amaçla kliniğimize başvuruyorlar. Dediğim gibi belli endikasyonlar uygunsa ve yapılacak iş azsa tek çene tedavi yapıyoruz ama alt çene çapraşıklıklarına yönelik alt çene tedaviler çok daha az sayıda yapıyoruz. Üst dişler alt dişleri kapattığı için alt dişleri düzeltmek için birçok vakada üst çene dişlerini de düzeltmemiz yani çift çene tedavi yapmamız gerekiyor.
Diş teli ne kadar süre takılır?
Maalesef ortodonti tedavide bir süre veremiyoruz ama genelde ortalama bir çekimli tedavilerde 1.5 – 2 sene, çekimsiz tedavilerde 1 - 1.5 sene arası sürüyor. Ama 3.5 – 4 sene süren ortodonti tedavilerimizde var. Çok basit 6 ay 5 ay da süren ortodonti tedavilerimizde oluyor. Genelde çapraşıklığı orta ve üzeri olan çekimli tedaviler 1.5 – 2 sene sürüyor. Tabi bu sürenin değişimde bireysel faktörler, yaş, hastanın sistemik ve dental durumu. Ve en önemlisi tedaviyle olan bu operasyona ve kurallara uyumu belirleyici faktörler oluyor.
Görünmez diş teli ? Porselen diş teli ?
Estetik kaygılar artık çok küçük yaştaki çocuklara kadar indi. 7 – 8 yaşındaki çocukların bile estetik kaygıları, daha az görünen şeylere olan merakı arttı. Haliyle bu merak bireylerde metal yerine porselen ya da cam dediğimiz estetik braketlere, hiç braket tedavisi görmek istemeyen hastalar için de şeffaf plaklarla ortodontik tedaviye yönlendirdi. Endikasyonlarda uygunsa hepsini yapıyoruz.
Diş teli için diş çekimi ?
Diş çekimi aslında çok uzun kapsamlı bir konu. Diş sadece çapraşıklık amaçlı değil, fırlak dişleri geriye toplamak amaçlı da diş çekimi yapıyoruz. Hem fırlak hem çapraşıklığı olan ağızlarda zaten tamamıyla diş çekimi tedavisi yapmaya çalışıyoruz. Bu iki sorunu ortadan kaldırmak için. Diş çekimiyle tedavinin tek belirleyici faktörü çapraşıklık ya da dişlerin fırlaklığı değil aynı zamanda yüz profili, dudakların konumu, dişlerin kemikteki konumu da önemli.
Hastanın çapraşıklığı çoktur ama dişler çok geridedir. Biz bu dişleri ileri yani olması gereken yere aldığımızda çekimli tedavi yapmayabiliyoruz. Ya da streaming dediğimiz dişler arasında minimal kırpmalarla özellikle border-line dediğimiz sınır çapraşıklığı olan hastaları çekimli tedavi dışında çekimsiz (stremaing dediğimiz) aşındırmalarla tedaviler sunabiliyoruz.
Çekimli tedaviler için bir reçete sunmak kolay değil, hasta muayenesi, panoramik film incelemesi, hastanın periodontal durumu, dişlerinin genişliği, mine yapıları, büyüklüğü bizler için önemli faktörlerden biri oluyor.
Diş teli hangi yaşta takılır ?
Ortodondik tedavi ikiye ayrılıyor. Biri ortopedik olan kısım bir de ortopedik olan kısım. Biri çeneyle ilgili olan iskeletsel problem, biri de dişsel problem. Dişsel problemin son yaş sınırı yok. Yani 60 – 70 – 75 yaşında da dişleri sağlamsa etrafındaki periodontal dokuları, diş eti ve kemik dokuları buna müsaitse biz o yaşlarda da tel tedavisi uyguluyoruz. Minumum yaşa geldiğimizde ortalama daimi dişlerin tamamının, ikinci azılarıda dahil edersek 12.5 - 13 yaş zamanlarında full bir tel tedavisine geçebiliyoruz. Bazen bu bireylerde dişlenmeye bağlı olarak 14 yaşlara çıkıyor. Bazı bireylerde 10 yaşında tüm daimi dişleri tamamlanmış oluyor. İki kriterimiz var sabit diş tedavisine başlamak için. Biri daimi dişlerin tamamlanması yani ağızda hiçbir süt dişinin kalmaması, ikincisi de aldığımız panoramik filmde dişlerin kök uçlarının kapanması, artık olgun bir diş haline gelmesi. Bu iki kriteri hangi yaşta sağlıyorsa o yaştan itibaren tel tedavisi görebiliriz.
Ortodontik tedavi diş hekimliği branşlarından biraz daha farklı ayrı bir uzmanlık dalı istediği için çocuklarımızı en erken vakitte ortodonti uzmanınıza göstermekte fayda var. En erken vakit bazen 6.5 – 7 yaş olabiliyor. Özellikle alt çapraşıklık tedavilerinde kullandığımız alt genişletme aparatları için bazen 9 - 9.5 yaş bile geç olabiliyor bu tedavilerde. Bir bozukluktan şüpheleniyorsanız çocuklarınız da ya da etrafınızdaki yakınlarınızda 7 – 7,5 yaşındaki ortodonti muayenesi, ortodonti uzmanı tarafından yapılan muayene ile yönlendirmeniz uygun olacaktır. Ortodonti uzmanı şayet gerek duymuyorsa 6şar ay ya da 1 senelik periyotlarla takip istiyorsa ona uymak faydalı olacaktır. Aksi takdirde bazı tedaviler için geç olabilir. Geç olması demek ilerde tedavinin daha komplike, daha zor hem maddi hem manevi daha zor yapılması anlamına gelmektedir.
Ortodonti Nedir ?
Ortodonti, dişlerin diş kemiklerine düzgün yerleştirilmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir Diş Hekimliği uzmanlığıdır. Düz bir diş anlamına gelmesine rağmen, bir kelimenin anlamına sahip olan ortodontik bölüm, şimdi sadece dişleri değil, aynı zamanda alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi ediyor. Ortodonti, başın alt ve üst çeneleri ve birbirlerinin göreceli konumları ve dişlerin ilişkisinin üç boyutlu incelenmesi. 2000'li yıllarda yeni uygulamalarla ortodontik tedavi; Birçok tedavi için şimdi yaş sınırı aşıldı. Ortodontik tedaviler, yetişkin hastalar için tedavi seçeneklerinde ön planda olan estetik yaklaşımlar, hasta memnuniyeti ve konforu ile başarıyla yapılmaktadır.
Ortodontik tedavinin faydaları arasında daha sağlıklı bir ağız, daha hoş bir görünüm ve ömür boyu daha olası dişler bulunur.
Ortodontik tedavinin amacı, sağlıklı bir ısırık oluşturmaktır - karşı çenede karşıt dişlere uygun şekilde uyan düz dişler. İyi bir ısırık, ısırmanızı, çiğnemenizi ve konuşmanızı kolaylaştırır. Eryaman ortodonti konusunda detaylı bilgiye ve de hekimlerimize sormak istediğiniz soruları watsapp hattımızdan veya iletişim kanallarımızdan bize iletin. Ankara Etimesgut bölgesinde vermiş olduğumuz hizmet ile sağlıklı gülüş kazanmanızı sağlıyoruz.